Proč jsou sluneční brýle důležité po celý rok?

Kdy nosíme sluneční brýle?

I když se nám může zdát, že na podzim a v zimě slunce tolik nesvítí, a proto nejsou sluneční brýle tolik potřeba, není tomu tak.

V pochmurných podzimních a zimních měsících jsou naopak brýle velmi důležité. Slunce klesá na obloze níže a intenzita UV paprsků je stejná jako v létě.  

Navíc mokré a lesklé povrchy, především sníh, odráží paprsky s mnohem vyšší intenzitou. Vysokou odrazovost má také písek, uvádí se stejně jako u vodní hladiny až 25%. U čerstvě napadeného sněhu se uvádí nárůst intenzity záření až o 90 %. Z tohoto důvodu je ovlivněna ostrost a kvalita našeho vidění. Brýle slouží i jako ochrana proti větru, který při chladném počasí vytváří v očích reakční slzy, tyto slzy se ale větrem zase rychle odpařují a následně naše oči zůstávají nepříjemně suché.

Musíme dávat brýle i dětem?

Děti se obecně pohybují venku během celého roku více než dospělí. Nezapomínejme tedy chránit oči i jim. Přes léto může částečně pomoct kšiltovka nebo klobouček, zimní čepice ovšem ochranu očí nezajistí vůbec.

Navíc je dětské oko na vlivy UV záření mnohem více citlivé díky širší a průhlednější čočce a její vyšší propustnosti slunečních paprsků. Sluneční brýle slouží také jako ochranný štít během větrného počasí a eliminuje zanášení prachu a dalších nečistot do očí.

Jaké brýle vybrat na hory? 

Pokud se chystáte na hory, na brýle rozhodně nezapomeňte. Čím vyšší nadmořská výška, tím silnější sluneční paprsky, kde se riziko oslnění či dokonce sluneční slepoty až zdvojnásobuje. S rostoucí nadmořskou výškou se intenzitu UV prudce zvyšuje, uvádí se až 8-10% nárůst na každých 300 výškových metrů. Dalším faktorem je také například vysoká odrazovost bílých sněhových ploch.

Zvýšený důraz je potřeba klást také na kvalitu a druh brýlových čoček. Ideální pro zimní radovánky jsou čočky zrcadlové, které snižují množství světla, které do oka prochází, o 10 – 60 % v závislosti na zabarvení. Tímto velmi dobře eliminují oslňující odraz paprsků od s něhu a dalších světlých lesklých povrchů.

Brýle tedy rozhodně na horách neslouží jen jako módní doplněk, ale plní především důležitou ochrannou funkci.

A pokud ještě brýle stále pro děti nemáte, koukněte do naší aktuální nabídky.